Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Αν είχε κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε τις τελευταίες ώρες να μην υπάρχει πια. Όχι με τις αμετροεπείς δηλώσεις του, τις οργίλες επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και την αγωνιώδη προσπάθεια...
να κατασκευάσει έναν εσωτερικό εχθρό για να συσπειρώσει τους οπαδούς του που παρακολουθούν όσα γίνονται με απορία και απογοήτευση. Αυτό που πραγματικά προκάλεσε αίσθηση είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει και να προσεταιριστεί το στρατό, τον θέσει και φύσει σημαντικότερο εχθρό του, τον οποίο είχε καταφέρει να ξεδοντιάσει τα δέκα χρόνια της Πρωθυπουργίας του.

Τώρα προσπαθεί να τον κολακέψει, λέγοντας ότι οι αξιωματικοί αδικήθηκαν στις δίκες που έγιναν από προκατειλημμένους δικαστές (όπως αυτός τώρα με τις κατηγορίες για διαφθορά) και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την ανοχή των ψηφοφόρων της αντίπαλης όχθης στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στη δικαιοσύνη, ούτως ή άλλως και οι στρατιωτικοί υποτίθεται ότι αδικήθηκαν από το κίνημα Γκιουλέν, που κατά τον Ερντογάν, λειτουργεί ως “κράτος εν κράτει” στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Την αφορμή του την έδωσε το Γενικό Επιτελείο πριν από δυο μέρες, με μια ανακοίνωση με την οποία επισήμαινε μεν ότι και ο στρατός αντιμετώπισε διώξεις από τη Δικαιοσύνη, σέβεται όμως την ανεξαρτησία της, μια σαφή αιχμή κατά του Πρωθυπουργού, ο οποίος έβριζε τους δικαστές. Ο Ερντογάν, μέσω των έμπιστων στελεχών του απάντησε με ένα μπαράζ δηλώσεων που έβαζαν τον στρατό και την κυβέρνηση στην ίδια μοίρα, ότι δηλαδή διώχθηκαν και διώκονται άδικα από το μηχανισμό του Γκιουλέν στην αστυνομία και τους δικαστές. Ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, Γιαλτσίκ Ακντογάν ανέφερε πρώτος ότι το “βαθύ κράτος” του Γκιουλέν αδίκησε τους στρατιωτικούς στις δίκες για τις υποθέσεις “Βαριοπούλα” και “Εργκενεκόν”.

Ο έμπιστος του Ερντογάν βουλευτής και υπεύθυνος δικαιοσύνης στη βουλή Μουσταφά Ελιτάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναψηλάφησης των δύο υποθέσεων για να διορθωθούν οι αδικίες. Επειδή ο νόμος απαγορεύει κάτι τέτοιο στην Τουρκία μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή του σχετικού νόμου. Χθες, ο επίσης έμπιστος του Ερντογάν νέος υπουργός Δικαιοσύνης, έδειξε ότι πήρε τη “γραμμή” μιλώντας για αδικίες της δικαιοσύνης και χθες και σήμερα.

Φυσικά, το τουρκικό γενικό επιτελείο χαιρέτισε τις δηλώσεις αυτές που βγάζουν λάδι το στρατό σαν θύμα συνωμοσίας. Το παιχνίδι αυτό πάντως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον Ερντογάν και δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται. Στην προσπάθεια του να καταστρέψει αυτούς που επέλεξε ως εχθρό του, το κίνημα Γκιουλέν, αποκαθιστά και καθιστά στην πραγματικότητα διαιτητή το διαχρονικό εχθρό του, το στρατό. Πραγματικά παίζει με τη φωτιά.