Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Τα 11 συν 1 "σωσίβια" Γεννηματά στα ΕΑΣ για να αποφευχθεί το λουκέτο

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ   SUPER πρόγραμμα ελληνικών παραγγελιών πυρομαχικών-σωσίβιο για τα ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα'...

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
SUPER πρόγραμμα ελληνικών παραγγελιών πυρομαχικών-σωσίβιο για τα ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα'' (ΕΑΣ-πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) συντονίζει για να δοθεί στην κρατική αμυντική εταιρία, η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά. 

Το ''πακέτο ελληνοποίησης'', μαζί με μερικές ακόμα παραγγελίες από το εξωτερικό που ήδη τρέχουν, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε τα ΕΑΣ να αποφύγουν την μέγγενη της τρόικας που καραδοκεί.
Αν η κρατική εταιρία δεν πάρει ''γερή ανάσα'' μέχρι τον Δεκέμβριο, ο κίνδυνος να επανέλθει η τρόικα με την απειλή του ''λουκέτου'' είναι ορατός. 
Αυτός είναι ο λόγος που Δημ. Αβραμόπουλος και Φώφη Γεννηματά , αλλά και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και ο Γεν Διευθυντής Εξοπλισμών, <<σήκωσαν τα μανίκια>> για να ''ελληνοποιήσουν'', μέσω των ΕΑΣ, όσες  προμήθειες είναι δυνατόν. 

 Ετσι,μετά την αρχική σωτηρία των ΕΑΣ που πέτυχε πριν μερικούς μήνες, η κ Γεννηματά έχει αναλάβει - και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της - να συντονίσει και τα τρία Γενικά Επιτελεία, ώστε είτε να επικαιροποιηθούν/επιμηκυνθούν παλαιές συμβάσεις, να ''ξεπαγώσουν'' προγράμματα για πυρομαχικά όπως π.χ. τα βλήματα των αρμάτων Leo 2 ή να ξεκινήσουν νέες που χρειάζονται ή τέλος   να ενοποιηθούν ξεχωριστές προμήθειες των τριών Κλάδων ώστε να παραγγελθούν <<με την μια>> στα ΕΑΣ για οικονομίες κλίμακας.

Απαίτηση υποχρεωτικής συμπαραγωγής
 Το κυριότερο όμως που επιδίωξε και πέρασε ως αντίληψη στα Επιτελεία και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών η ΑΝΥΕΘΑ είναι η λογική της υποχρεωτικής απαίτησης συμπαραγωγής - δηλαδή να τίθεται ως όρος κάθε νέας σύμβασης, ένα π.χ. 30% να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.Κάτι που ευνοεί τα μέγιστα τα ΕΑΣ που ήδη από το παρελθόν έχουν εξασφαλίσει τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις (και άλλες προϋποθέσεις) για να μπορούν να κάνουν συμπαραγωγές σε πολλά από τα εν λόγω προγράμματα.
Το εξαιρετικό είναι ότι οι κινήσεις/προτάσεις  αυτές της κ Γεννηματά για τα ΕΑΣ και εν γένει την εγχώρια βιομηχανία βρήκαν  αμέσως σύμμαχο και τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλο - που έχει άλλωστε την αρμοδιότητα για τις μεγάλες προμήθειες και τον τελικό λόγο. 

<< Διασφάλιση  της εφοδιαστικής αλυσίδας>>

Παράλληλα  τις προέβαλλε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μιλώντας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας για την << διασφάλιση  της εφοδιαστικής αλυσίδας>>, δηλαδή την εξασφάλιση σε κάθε χώρα -μέλος της ΕΕ ένα ελάχιστο, τουλάχιστον, ποσοστό εγχώριου εφοδιασμού για λόγους ασφαλείας! Μια θέση που η Ελλάδα φιλοδοξεί να την θεσμοθετήσει μέσα στην Ελληνική Προεδρία.<<Η διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, προϋποθέτει ένα βαθμό αυτονομίας στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες>> έχει πει επανειλημμένα η ΑΝΥΕΘΑ κ. Γεννήματα στα ευρωπαϊκά όργανα , όπως και ότι <<τα υποκατασκευαστικά έργα, οι συμπαραγωγές, η διάθεση κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, η παροχή τεχνογνωσίας και οι εξειδικευμένες παραγωγές πρέπει να κατανέμονται δίκαια>> όπως και ότι <<δεν έχουμε καμία πρόθεση ή διάθεση να διολισθήσουμε σε μια Ευρώπη προμηθευτών και μια άλλη Ευρώπη αγοραστών>>.

Πως συντονίστηκαν τα ...ασυντόνιστα!

Με βάση όλα αυτά τόσο το ΓΕΣ, όσο και τα άλλα Επιτελεία αλλά και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, κλήθηκαν από την κ Γεννηματά να επιταχύνουν διαδικασίες, πάντα εντός των νόμων και των ευρωπαϊκών οδηγιών, και να δρομολογηθούν αποφάσεις για ό,τι υλικό θα μπορούσε να γίνει στα ΕΑΣ ή να συμμετέχουν σε συμπαραγωγή του.
Κι όλα αυτά ώστε να έχουν δέσει γερά μέχρι τον Δεκέμβριο 2014 που έχει προσδιοριστεί το νέο τεστ της τρόικας για την βιωσιμότητα των ΕΑΣ.

Στο συντονιστικό έργο που κάνει η κ. Γεννηματά και το επιτελικό γραφείο της, σε συνεργασία με στελέχη των οικείων Επιτελείων και Διεθύνσεών τους  και άλλων φορέων,όπως κατά περίπτωση και των ΕΑΣ,  περιλαμβάνονται από την καταγραφή της αναγκαιότητας, την επεξεργασία της σύμβασης, την χρηματοδότηση και τον συντονισμό με άλλα Υπουργεία (π.χ. Οικονομικών). <<Αν αυτό γίνει πάγια διαδικασία η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα ωφεληθεί τα μέγιστα >. ήταν το αισιόδοξο σχόλιο εμπλεκόμενου με την διαδικασία στελέχους.
Στο πλαίσιο αυτό:

Το ΓΕΣ δρομολογεί προς ΕΑΣ:
- 1).Ξεκινά οσονούπω  -με κινήσεις Αβραμόπουλου - ο διεθνής διαγωνισμός-μαμούθ  για την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 mm, για τα άρματα Leopard 2, προυπολογισμού περίπου 150.εκ ευρώ. Το πρόγραμμα από πλευράς ΚΥΣΕΑ έχει περάσει από το  2010 και η δαπάνη είναι <<ΟΚ>> από το 2011. Εχει ολοκληρωθεί  προεργασία του υπ. Αμυνας και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την προκήρυξη, ενώ απομένει μόνο η ''γνωμοδοτική'' απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της  Βουλή. Η προκήρυξη θα προβλέπει συμπαραγωγή τουλάχιστον  30% στην Ελλάδα και  τα ΕΑΣ μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου τους καθώς  έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για τη συμπαραγωγή των βλημάτων σε ποσοστό ως 40% και με τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ήτοι τη γερμανική Rheinmetall, την αμερικανική AKT και την ισραηλινή IMI.Το πρόγραμμα θέλει ''ωρίμανση '' περίπου 12 μηνών

-2).''Διορθώνεται'' διακρατική συμφωνία με την Γερμανία που προέβλεπε ταχεία αγορά 9.000 βληματων για τα ίδια τανκς από την Ραιμένταλ έτσι ωστε τα ΕΑΣ να μπουν στην παραγωγή με συμπαραγωγή και σε αυτή την σύμβαση.

-3).Ενεργοποιείται οπσιόν για 2.300 πυροβόλα Minimi των 5,56 χιλ. με διόπτρες - περίπου 60 εκ. ευρω.

-4).Προχωρά τον άλλο μήνα σύμβαση για φυσίγγια των 30 χιλ. για τα πυροβόλα των ελικοπτέρων Απάτσι, τα ΕΑΣ έχουν πιστοποιημένο τον κάλυκα. Κόστος 12 εκ. ευρώ

-5). Υπογράφηκε σε τελετή παρόντων του κ. Αβραμόπουλου και της κ Γεννηματά,  η σύμβαση τριετίας  και '' τρέχει '' προς υλοποίηση - για τα βλήματα  των 40 μμ αξίας 18 εκ. ευρώ( έχει γράψει αναλυτικά το ΟνΑλερτ).

-6). Προχωρά  το πρόγραμμα για  αριθμό  βλημάτων Helfire των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι αξίας 8,5 εκ. ευρώ . Τον βασικό κορμό κάνει ξένη εταιρία αλλά θα μπει όρος για - τουλάχιστον - ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%- παίζουν σχεδόν αποκλειστικά  τα ΕΑΣ που έχουν δικαιωμα συμπαραγωγής με την εταιρία....

-7). Δρομολογείται πρόγραμμα για σημαντικό αριθμό αντιαρματικών βλημάτων για το ΚΟRNET-E, αξίας 9,5 εκ ευρώ.Τον βασικό κορμό κάνει και εδώ η ξένη εταιρία (ρωσική) αλλά θα μπει όρος για - τουλάχιστον - ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%. Και εδώ παίζουν σχεδόν αποκλειστικά  τα ΕΑΣ που έχουν ήδη το δικαίωμα συμπαραγωγής με την εταιρία.....

-8).Ξεκινά το επόμενο διάστημα διαδικασία έγκρισης αγοράς (έξυπνων) βλημάτων 155 χιλ.HERA  για Αυτοκινούμενα Πυροβόλα, αξίας περίπου 40 εκ ευρώ ( τα ΕΑΣ έχουν την εγκριση και την δυνατότητα κατασκευής πυροσωλήνων και γεμισμάτων).

Το ΓΕΝ δρομολογεί προς ΕΑΣ:

-1). Aγορά  βλημάτων για τα πυροβόλα Οto Melara των πολεμικών πλοίων .Υπάρχει πρόθεση για απ' ευθείας ανάθεση στα ΕΑΣ -λόγω επιτακτικής επιχειρησιακής ανάγκης.Ανάλογο πρόγραμμα έχουν εκτελέσει ξανά τα ΕΑΣ.

Το ΓΕΑ δρομολογεί προς ΕΑΣ:

-1).Πρόγραμμα προμήθειας  βλημάτων DEFA για τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 με διαγωνισμό, αξίας 3,5 εκ. ευρώ. Τα ΕΑΣ είναι ήδη πιστοποιημένα από καιρό
-2).Πρόγραμμα παραγωγής  για τα πυρομαχικά Ahead του αντιαεροπορικού συστήματος ''Βέλος'', αξίας 6 εκ. ευρώ . Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα( ΕΑΣ) στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την αναβάθμιση του συστήματος στο παρελθόν έχουν συμφωνία να κατασκευάζονται από τα τα ίδια τα , τα πυρομαχικά Ahead.

Και τα 3 Γενικά Επιτελεία δρομολογούν προς ΕΑΣ:
-1). Με συνεχείς συσκέψεις αρμοδίων των 3 Κλάδων συντονίστηκε και ενοποιήθηκε για λόγους αποτελεσματικότητας και οικονομιών κλίμακος μια μεγάλη παραγγελία για φυσίγγια φορητού οπλισμού (τυφέκια, περίστροφα κ.α.) διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων καθώς και εκπαίδευσης και μάχης. Για το συνολικό πρόγραμμα - αξίας περίπου 19 εκ. ευρώ - θα γίνει διαγωνισμός, ωστόσο τα ΕΑΣ έχουν όλες τις δυνατότητες να τον κερδίσουν. 

Το σύνολο των προγραμμάτων είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια - βεβαία δεν είναι για ένα έτος. Είναι στο χέρι και των Γενικών Επιτελείων <<να αντιληφθούν>> και να ενσωματώσουν στην λογική τους από δω και πέρα ότι πρέπει να μάθουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, με κέντρο την ελληνοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων προμηθειών πυρομαχικών , ανταλλακτικών, αναλώσιμων κλπ. Αυτόν τον δρόμο τον ακολουθούν πολλές χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ''κόμπλεξ'' με τα προϊόντα του τόπου τους.Πρόγραμμα και διορατικότητα χρειάζεται.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Τα 11 συν 1 "σωσίβια" Γεννηματά στα ΕΑΣ για να αποφευχθεί το λουκέτο
Τα 11 συν 1 "σωσίβια" Γεννηματά στα ΕΑΣ για να αποφευχθεί το λουκέτο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3j4JCQCD504crvWXKuUnH9qqVU_pAWFR7ZVzbZmguNFyhnwqP7iNcdsomctEBPARdTIl4NeV5TPH_1MQw4SKVaMoSpChztMiDCpltfeONf2rhBfHbArB089Fxp0kTnk-JHNRisuFSlvai/s1600/www.onalert.gr.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3j4JCQCD504crvWXKuUnH9qqVU_pAWFR7ZVzbZmguNFyhnwqP7iNcdsomctEBPARdTIl4NeV5TPH_1MQw4SKVaMoSpChztMiDCpltfeONf2rhBfHbArB089Fxp0kTnk-JHNRisuFSlvai/s72-c/www.onalert.gr.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2014/05/11-1.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2014/05/11-1.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy